Travsporten – En sport för alla

Marken försvinner fort under en, träden susar förbi, hästens hovar dundrar mot marken och skvätter upp en del grus. Svansen piskar ibland i ansiktet och utan skyddsglasögonen på hade det börjar rinna tårar av farten som är. Det är en otrolig mäktig och kraftfull känsla att uppleva att sitta i en vagn bakom en fullstor häst som får springa på i sin allra snabbaste trav. Sedan känslan när man saktar in till en lugnare trav, hästen sänker huvudet en aning och frustar, den visar att den är nöjd med att ha fått sprungit på och att man själv får en känsla som inte riktigt går att beskriva men som gör att man känner sig oövervinnerlig bakom detta kraftfulla djur.

Denna upplevelse är något som alla kan få uppleva, den är inte till för vissa specifika personer. Alla som bara har lärt sig att hantera dessa djur kan uppleva de här känslorna. Har man dessutom ett hästintresse sedan tidigare men kanske har fokuserat på andra hästsporter bör man verkligen ge travsporten en chans. Bara prova en gång eller två. Ta en kurs och lär dig eller kanske du kan få komma till en travtränare och vara med under en dag, åka med i vagnen och få snudda på känslan något. Det kommer garanterat att ge dig mersmak och sug efter att kunna köra själv vilket är en helt annan upplevelse.

När man väl har lärt sig att hantera hästen framför sig är nästa steg att faktiskt prova att köra på banan. Känna lutningen på banan, hur hästen suger efter andra hästar, om det så bara är under en träningsrunda. Om du är sugen på att känna på travsporten på lite närmare håll än från läktaren kanske man kan gå ihop ett par kompisar och få prova att köra inledningsvis på ponnytravet för att lära sig att hantera de små hästarna först. Har du det minsta sug efter att prova att köra själv bör du absolut göra slag i saken och prova på!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *