Stallet – En alternativ ungdomsgård

Travsporten har tidigare haft svårt att värva nya medlemmar från de yngre åldrarna då de som är hästintresserade ofta riktar in sig på ridning. Kanske är det så att man inte vet om att travsporten är för alla, att vem som helst kan börja och att det finns travskolor även för de allra minsta, så kallade knattekurser. Tror man att det bara är vuxna som kan börja med travsport så tror man fel eller om man tror att travsport inte är något som man bara kan börja med, utan att man till och med ska födas in i en travfamilj. Då tror man också fel.

Travsporten är verkligen något för alla, killar som tjejer, män som kvinnor, ung som gammal, alla är välkomna att ta sina första stapplande steg inom travets egen värld.

Stallet ses ofta som en alternativ ungdomsgård för de yngre, ett ställe som man kan hänga på och umgås med sina vänner villkorslöst. Här i stallet släpps hetsen om utseende och istället förenas man genom ett gemensamt intresse. Av den anledningen har stallet blivit ett ställe där man gärna fördriver sin tid även utanför sina kurstillfällen och här finns alltid något att hjälpa till med. Det kan vara utrustning som ska skötas om med läderfett, någon ponny som vill bli borstad, någon box som ska mockas eller hö som ska bäras in för kvällens utfodring.

Samma möjligheter finns på travskolorna. Hästarna står i fokus och så klart ens egen träning när man är där för en kurs men här erbjuds även nya vänner så väl på två som fyra ben. Utöver det brukar alla uppskatta extra hjälp, kanske med ovan nämnda sysslor eller ibland behövs en hjälpande hand vid kursen som startar efter den egna kursen. Är man något mer erfaren kan man få hjälpa till vid knattelektioner och hjälpa de mindre erfarna med att sela på sin ponny.

Hästarna, stallet och travsporten är en alldeles särskild gemenskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *