Travträning – en hel vetenskap

Om du någonsin har besökt ett riktigt travstall har du säkert blivit förvånad över det arbete som ligger bakom det som man sedan som åskådare ser från läktaren när det väl är tävlingsdags.

Hästarna måste skötas om varje dag, alla veckor, hela året om. De ska tas in och ut från hagen i olika omgångar och det gäller dessutom att hålla koll på vilken häst som ska gå i vilken hage och hur länge den ska vara ute just idag. Oftast går inte alla hästar ute samtidigt då det inte finns tillräckligt många hagar för detta och istället står några inne och några tränas. För själva travtränaren är det oftast just träningen som står i fokus. Det ska läggas upp olika, individuella, träningsscheman för varje häst som står i stallet och de ska även ha individuellt anpassade foderstater. Foderstaterna räknas ut utifrån hästens träningskondition och det dagliga behovet. Förutom det ska travtränaren också ha koll på lopp som går och vilka hästar som ska starta när.

Man lägger upp travträningen och blandar träning på banan med slingor i skog och mark. Man tränar med att köra med sulky och med rockard som är tyngre och som man kan sitta två i. Ibland sätter man också fast ett bildäck i bak på vagnen som släpar i marken och ger lite mer motstånd för hästen att dra. Detta görs i syfte för att hästen ska tränas tungt och sedan bli “lätt som en fjäder” vid lopp när den springer med en lättare vagn som dessutom bara har en passagerare. En del travhästar är dessutom inridna och tränas uppsuttet emellanåt för att variera träningen ytterligare. Hästen kan tränas uppsuttet både i skogen och på banan för variation.

Förutom den hårda träningen som är självklar tillkommer också annan motion. Denna motion utförs ibland med hjälp av en skrittmaskin eller att man helt enkelt promenerar hästen för hand.

Bakom de fina prestationerna på banan som vi ser ligger det timmar och åter timmar för att komma dit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *