Travet – inte bara för män

Länge har travsporten kantats av att den är väldigt mansdominerad. Det har den varit både på så sätt att det mest är män som tränar och tävlar inom sporten och alltså är sportens utövare och det har också varit mest män som har fyllt läktarens platser när det är dags för lopp. Det är flest män som spelar på trav och flest män som sitter bänkade framför TV:n hemma för att se när hästarna springer genom upploppet och över mållinjen in i mål.

Men det är så skevt, travsporten är en sport som kan och bör upplevas av alla, tjejer och killar, män och kvinnor, unga som gamla. Alla kan utöva sporten efter lite träning och alla kan givetvis stå på sidan och uppleva den på nära håll. Det är en strålande aktivitet för grabbgänget, tjejkompisarna eller varför inte en familjeaktivitet där man tar med sig barnen.

Många tjejer vågar sig inte in i den mansdominerande världen då jargongen ofta är hård och kan uppfattas som lite obekväm. För att komma till rätta med problemet bör Travsportsförbundet ta till åtgärder så att stämningen lättas upp och inte är så nedsättande mot tjejer och kvinnor som försöker armbåga sig fram i branschen.

Intresset för sporten och hästarna borde egentligen förena dessa två grupper istället för att den ena ska se ner på den andra. Alla är vi nybörjare någon gång men allt blir så mycket enklare om man istället hjälps åt. Om man ser att någon är ny, ge då istället tips och råd för vad som kan förbättras eller ta tillfället i akt att lära personen något nytt. På så sätt vågar den som är ny börja ställa frågor och vara just nybörjare och på så sätt lära sig allt lite fortare än om man ska behöva kämpa för minsta lilla.

Travsporten – en sport för alla, inte bara män.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *