En stämning utöver det vanliga!

Hästarnas hovar klapprar dovt på travbanans underlag när de springer förbi publiken, molnet av damm drar över alla åskådare som förtjust bevittnar dagens lopp. Svetten rinner på både hästar och kuskar och publiken håller stundtals andan medan kommentatorernas röster skränar ut ur högtalarna. Tempot är högt, både på hästarna, på publiken och kommentatorerna som ihärdigt försöker hänga med att berätta vad som händer. De berättar vem som leder, vem som är på väg ikapp, om de går på insidan eller utsidan eller om någon häst faller i galopp.

Det här är en helt vanlig tävlingsdag på travbanan. Men det som publiken inte ser är allt hårt slit som krävs bakom kulisserna. För travtränarna, kuskarna, hästskötarna och banpersonalen har det krävts mycket för att komma till en sådan här tävlingsdag.

Travbanans underlag måste ständigt hållas i gott skick vilket sker genom harvning med hjälp av en traktor. Det krävs också bevattning så att banan inte blir allt för dammig eller hård och emellanåt måste även underlaget fyllas på eller bytas ut helt.

För hästskötarna är det hårt slit i stallet från tidig morgon till sen kväll varje dag, året om. Det är oftast de som ser till att hästarna får mat och vatten när de ska, att de har en ren box att komma in till på kvällen, att de har rätt täcke på sig för utevistelse, att utrustningen är hel och ren.

På tävlingsdagen är hästskötarna givetvis, om möjligt, ännu viktigare än en vanlig arbetsdag. Nu ska de anmäla hästen till sekretariatet och få reda på startnummer. De ska utrusta hästen med rätt sele, vagn, benskydd och huvudlag. Efter loppet möter hästskötaren upp vid utgången till banan och går med ekipaget till stallet. Där tar hästskötaren över helt igen och nu ska utrustningen av och hästen ska tas om hand.

Men allt detta är publiken ovetandes om, de kommer till banan för att bli underhållna. Och underhållna blir de garanterat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *